Ideeën

Tijdens de projecten willen we deelnemers niet alleen een vermaken, maar ook na laten denken over wat gezondheid voor hun betekent. Dit wordt gedaan met creatief uitgewerkte concepten. Omdat gezondheid op meerdere vlakken van toepassing is, hebben we de ideeën in drie categorieën verzameld: MOVE, MOOD en FOOD.

Kijk ook op Tourlab.nl en klik door naar één van de thema’s voor uitgebreidere concepten voor op Het Gezondste Festival!

MOVE

Hoe denk jij over bewegen en hoe maak je dit leuker?

Wat motiveert jou om vaker te sporten? Hoe kun je bewegen leuker en makkelijker maken? Beweeg jij eigenlijk wel genoeg? Dit soort vragen staan centraal bij de MOVE-track van Het Gezondste Festival.

Beweging is een cruciaal onderdeel van gezond leven. Van bewegen voel je je beter en zie je er een stuk gezonder uit. Toch is het soms erg lastig om de motivatie op te brengen om een keer je sportschoenen aan te trekken, laat staan om een sportritme vast te houden.

IDEEËN

  • VR-fiets: Fiets door een virtuele stad met de VR-fiets van Front404. Stap je wél op je hometrainer als je hiermee fantastische 3D-omgevingen kunt verkennen?
  • De YouTube-fiets. Hoe lang hou jij het sporten vol als je een van je favoriete filmpjes afspeelt door te blijven fietsen?
  • Beweeginstallaties van GO APE: hoeveel energie weet jij op te wekken? Hoe verhoud jij je tot je vrienden?
  • Bit-beloning: Staat een virtuele beloning gelijk aan een reële? Als je het aantal hoogtemeters van bijvoorbeeld de Alpe d’Huez hebt beklommen (verdeeld over meerdere dagen/ritten) kan je op vertoon van je sportstracker het uitzicht van de Alpe d’Huez beleven via Oculus Rift.

MOOD

Welke invloed heb je op je psychische gezondheid?

In deze drukke maatschappij moeten we enorm veel in heel weinig tijd. Dit kan nog wel eens een aanslag zijn op je mentale gezondheid. Het is daarom wel eens fijn om helemaal nergens aan te denken. Hoe kunnen we er voor zorgen dat je in mentaal opzicht gezond bent?

IDEEËN

  • Braingames: kan jij een drone besturen met je hersenen? Of je vrienden verslaan met jouw concentratievermogen? Met goedkope hersensensoren kun jij dit testen!
  • Test je brein: hoe fit moet je zijn? Scoor zo hoog mogelijk met uitdagende hersenoefeningen en wordt de winnaar van de groep!
  • Festivalvoornemens: Wat is de toegevoegde waarde van een festival? Laat een festival een blijvende goede invloed achter bij mensen? Laat mensen bij binnenkomst goede en gezonde voornemens benoemen waar zij zich die dag/dat weekend aan gaan houden. Volg mensen tijdens het festival en bij hun vertrek en vraag wat zij van hun goede voornemens meenemen naar huis.
  • Knuffelmarathon: maakt knuffelen mensen gelukkiger? Neem de proef op de som! Organiseer een knuffelmarathon en vergelijk de resultaten met een controlegroep.

FOOD

Hoe kunnen we makkelijker – en lekkerder! – gezond eten?

Ons voedselconsumptie berust vaak op veel, vet en onnatuurlijk eten. Biologisch eten wordt wel aangeboden maar is vaak nogal prijzig. Daarnaast consumeren we gezamenlijk enorm veel vlees uit de bio-industrie. Hoe kunnen we op innovatieve manieren deze problemen oplossen, zonder het gevoel te hebben dat we niet meer ‘lekker’ eten? Eten we in de toekomst alleen maar insecten of kweekvlees?

Tijdens Het Gezondste Festival kun jij nadenken over de toekomst van voedsel en dit zelf ook proeven. Doe mee met innovatieve kookworkshops en proef sprinkhanen!

IDEEËN

De Patatstraat: welke invloed heeft geur op ons eetgedrag?Verspreid via een geurprinter vette frituurluchten. Er wordt echter geen vet voedsel aangeboden, alleen gezonde alternatieven zoals komkommers en wortels. Hoe reageren de bezoekers?

Smooth ride: Wie in 7 minuten het verst op een smoothiefiets rijdt, mag 10 mensen op straat aan tafel met gezond driegangen diner uitnodigen waar een levendige, iedereen aansprekende competitie over gezond eten wordt gehouden.

  • (W)eet smakelijk: maak je eigen ‘voedselweg’ door ‘het eten van de toekomst’ te proeven! Hoe denk jij dat de toekomst van ons voedsel er uit ziet? Kies je voor het pad van de sprinkhaan of toch voor het vloeibare driegangendiner?
  • Voedselkunst: hoe goed maak jij eetbare kunst? Haal kleurstoffen uit voedsel en maak je eigen smakelijke schilderij.