Maandag 8 juni is de Wielerexperience in De Jaarbeurs van start gegaan: een wielerpretpark voor basisscholen en onderbouw van het voortgezet onderwijs uit heel Nederland. De eerste dag was een succes, met meer dan 600 bezoekende scholieren.

De Jaarbeurs stond vol met BMX-banen en fietsinstallaties – en de onderdelen van Het Gezondste Festival. Die zijn erg populair onder de aanwezige kinderen. En nog belangrijker: de kinderen verlieten het festival vaak geïnspireerd. Een jonge bezoeker deed de uitspraak: “Misschien besturen we over tien jaar ook wel onze fiets met onze hersenen!” Zelfs sommige leerkrachten konden zich niet inhouden om in de rij te staan voor enkele activiteiten.

Bij FOOD zijn meerdere artistieke hoogstandjes geknutseld – en vervolgens opgegeten dankzij eetbaar verf en papier. Bij de (W)eet Smakelijk-workshop kozen kinderen hun visie van de (eet)toekomst en proefden ze onder andere meelwormen en astronautenvoedsel. Over de smaak was niet iedereen het eens, maar veel kinderen durfden zonder twijfel het futuristische eten naar binnen te werken.

Wie eerst bij het MOVE-onderdeel was geweest, zat in ieder geval fit aan tafel. Bij de beweeginstallaties van GO APE! werden ladingen met energie opgewekt. Ook de virtual-reality fiets zette aan tot bewegen, want geen hoekje van de digitale omgeving bleef onontdekt.

Hoewel concentreren in een klaslokaal nog wel eens moeilijk is, deden de aanwezige kinderen dit heel goed bij de MOOD-activiteiten. Door te concentreren met een hersenscanner op, lieten scholieren een drone tot ver bovenin de Jaarbeurs zweven. Verschillende hersenoefeningen waren uitdagend, maar na even oefenen bleken veel scholieren toch te slagen.

Een geslaagde dag dus, als we de enthousiaste reacties van de jonge bezoekers mogen geloven. Op naar de volgende acht dagen!

Bekijk de slideshow voor de foto’s: